Ana Sayfa » Konuk Yazar, Medya, Resmi İdeoloji Sempozyumu » Hocalı Katliamı ve Yüzleşme – Zeynel Adıgüzel

Hocalı Katliamı ve Yüzleşme – Zeynel Adıgüzel

PAZAR günü Taksim’deydim. Hocalı Katliamı’nı protesto etmek için akın akın insanlar Taksim’e geliyordu. Hatta Torbalı’dan birkaç arkadaş ile de karşılaştık. Onlarca otobüs şehir dışından gelmiş Taksim-Tepebaşı hizasında dizilmişti.

Eylem için İstanbul’un dört bir yanında reklamlar, duyurular yapılmış ve camilerde hutbede protesto için halk teşvik edilmişti.
Bu teşvik nedendir bilmiyorum bende bir kuşku uyandırdı en başından beri.
Gerçekten Azerbaycan için miydi bu protesto yoksa bizim ülkemizin problemleri üzerinde tepki göstermek için mi yapılıyordu?
Bir katliam protestosu mudur yada yaşanan acılara duygusal olarak ortak olma ve tepki gösterme midir yoksa ‘Ermeni Soykırımı’ iddialarına cevaben yapılan bir organizasyon mudur? Daha önce kaç defa böyle bir şey yapılmıştı? 20. yılındaki bu katliam için kaç defa gösteri düzenlenmişti Taksim’de yada Türkiye’de. “Türkler burada Hrantlar nerede “diye sloganlar atılırken ne mesaj verilmek isteniyordu.
“Hepiniz Ermenisiniz hepiniz ………” diye küfürler savrulurken niyet neydi acaba ?
Ne manası kaldı Hocalı Katliamını protesto etmenin. Pişkin pişkin sırıtarak tekbir getirmek midir protesto? “Ya Allah, Bismillah, Allah u Ekber” zikri ancak bu kadar başarılı bir şekilde değersiz hale getirilir. Haşa ve kella.
Ama ne yazık ki slogan olarak kullanılan dillerde öyle anlaşılıyor.
Normalde her hafta sonu Taksim’de mutlaka bir protesto olur. Ben çoğu zaman her kesimin protestolarını, eylemlerini izlemişimdir.
Faili mechul cinayetlere tepki olarak, Uludere olayına tepki olarak, darbelere ve darbecilere tepki olarak yapılan eylemleri izlemiş, gözlemlemiş ve takip etmişimdir.
Abdullah Öcalan için yapılan eylemlerde bile bu ayırıcı, bölücü, kin ve nefret saçan dil yoktu.
Açıkçası tiksindim. Eylemi izlerken tam manasıyla tiksindim. Tabi ki sadece tepki olarak orada yer alan binlerce insan vardı. Böyle bir amaçları yoktu. Demokratik bir protesto maksadıyla orada yer almışlardı.
Ama bazı kesimlerin bu tutumu in ruhunu öldürmüştü. Bu olay Cumhuriyet, Radikal, Birgün, Taraf gibi gazetelerin gözünden kaçmadı. Haklı olarak haber yaptılar ve yayınladılar. İyi ki de yayınladılar. “Hrant için Adalet için” derken kitledeki o samimi duyarlılığı hissediyordum. Yine o eylemde de i bulandırmaya çalışanlar vardı. Ama esas mesajı vermek isteyenler onların bu heveslerine müsaade etmemişti.
Aynı gün Taksim’de bir organizasyon daha vardı. Yüzleşme Derneği’nin düzenlediği organizasyona birçok entelektüel isim katılmıştı. Tarihimizle ve resmi ideoloji ile yüzleşme amacıyla düzenlenmişti.
Konferanstan çıktıktan sonra o kitleyi görünce anladım ki. Bizim toplumun hiçbir şeyle yüzleşmeye yüzü yok. Ne tarihimizle yüzleşebiliriz. Ne de yaptığımız, ortak olduğumuz, dolaylı yoldan destek verdiğimiz vahşetlerle. Çünkü öyle bir sorgulama düşüncesi kimsede yok.
Bu yüzden biz hiçbir şey ile yüzleşemeyiz

Kategori . Mar 3 2012. Kategori Konuk Yazar, Medya, Resmi İdeoloji Sempozyumu. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilirsiniz. Geri izlemeye kapalı

Ağustos 2018

© 2018 Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneği. All Rights Reserved. Giriş - Designed by Gabfire Themes