Ana Sayfa » Tüzük

Tüzük

Derneğimizin tüzüğünde amaç ve ilkeler ile çalışma metotları şöyle dir:

Amaçlar

* Türkiye’deki tüm sosyal grupları ve sivil toplum kuruluşlarını barışçıl, demokratik, sivil ve adil bir gelecek için geçmişle yüzleşmeye çağırır.

* Derneğimiz, geçmişle sağlıklı ve doğru bir yüzleşme için, çatışma dönemlerinde yaşanmış olayları tüm ayrıntılarıyla araştırır ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşır. Bunun için projeler hazırlar ve uygular.

* İnsan hak ve özgürlüklerine saygı ve empati kültürünün geliştirilmesi için faaliyetlerde bulunur.

* Toplumda dışlanan sosyal gruplara yönelik projeler hazırlar ve uygular.

* Cezaevlerinde, devlet denetimindeki sağlık ve sosyal esirgemeyle ilgili kurumlarda, sivil toplum adına incelemeler yapar, bu alanlarda mevcut toplumsal önyargıların aşılmasına dönük çalışmalar yürütür, projeler hazırlar ve uygular, toplumda duyarlılık yaratmayı hedefler

* Derneğimiz; tarihsel, sosyal, siyasi ve coğrafi bağlamda, etki ve sonuçları geçmişten bugüne uzanan sorunları gündemleştirir, çalışmalar yapar, projeler yürütür ve çalışmalarının sonuçlarını kamuoyu ile paylaşarak, çözüm yollarını araştırır.

* Derneğimiz düşünce, ifade ve inanç özgürlüğünü kullanmaktan kaynaklı sorun ve mağduriyetlerin giderilmesi için çalışmalar yapar.

İlkeler

* Derneğimiz, ‘Geçmişle Yüzleşme’ konusunda toplumun sorumluluk üstlenmesi gerektiğine inanır; bunu demokratik yaşamın olmazsa olmaz gereği sayar.

* Derneğimiz toplumsal barışın, geçmişte yaşanan olayların önyargısız, gerçek bir yüzleşme ile sağlanacağına inanır.

* Derneğimiz, geçmişle yüzleşmeyi,  demokratik bir gelecek inşa etme bilinciyle ele alır.

* Derneğimiz, farklılıklarımızı demokratik toplumsal yaşamın temel bir gereği sayar.

* Sözel, fiziksel ve her türlü şiddeti reddeder.

Çalışma Metotları

* Geçmişle yüzleşmek için soruna duyarlı tüm sivil toplum kuruluşları ile dayanışma ve işbirliği içinde olur.

* Toplumsal olayların araştırılmasında, sağlıklı ve objektif sonuçlara ulaşılmasına önem ve özen gösterir.

* Uluslararası deneyimlerden ve bu alanda yapılmış yazılı ve görsel malzemelerden yararlanır. Uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla dayanışma ve işbirliği içinde olur.

* Geçmişte yaşanmış olayları araştıran  yazılı ve görsel malzemeleri (kitap, dergi, broşür, belgesel film, sinema filmi vb.) yayın ve arşiv yoluyla değerlendirir. Bu alanda çalışma yapanları teşvik eder ve destekler.

* Geçmişle yüzleşme deneyimi yaşamış ülkelerin tecrübelerinden yararlanmak için uluslararası seminer ve konferanslar düzenler.

* Derneğimiz, amaçları doğrultusunda kitap, broşür, ansiklopedi, film, dijital (kaset, albüm vb.) ürünler hazırlar, kamuoyuna sunar, sergiler açar ve bu alandaki çalışmaları destekler. Hazırladığı ürünleri değerlendirmek maksadıyla ticari teşekküller kurar.

* Derneğimiz, toplumsal tarihle yüzleşmeyi teşvik amacıyla bu alanda yarışmalar düzenler, ödüller verir.