Ana Sayfa » Güncel, Haberler, Yazarlarımız » Eski pusulara dikkat

Eski pusulara dikkat

Yüzleşme Derneği olarak Alevilerin sorunlarını gündemimizde ötelemediğimizi göstermek ve bu konudaki anayasal sürece destek olmak üzere geçtiğimiz hafta “Alevi Açılımı’na ne oldu” konulu bir sivil bir Alevi çalıştayı düzenledik. Çalıştayı rapor haline getirerek, hem Uzlaştırma Komisyonu’na ulaştırmayı planlıyoruz.

Manşete gelemeden, satır aralarında unutulup gidiyor Alevilere karşı son zamanlarda artan provokasyon girişimleri. Adıyaman, Erzincan ve son olarak Didim’de yaşananlar, bu provokasyonların aşama aşama büyüdüğünün işareti. Adıyaman’da evlere küçük işaretler konulmuştu, işaretler Erzincan’da hakaret vari yazılara dönüştü; Didim’de ise tehdide büründü.

Alevi-Sünni karşıtlığından provokasyona girişen kesimlere istedikleri ortamı üç durum sunuyor:

Bunların ilki; hükümetin bu konudaki tutumu. Adıyaman’daki evlerin işaretlemesinden bu yana gerekli soruşturmaların sürdürüldüğü söylense de halen konu aydınlatılamadı. Erzincan ve Didim’in akıbetinde de bir gelişme yok. “Çocuklar yapmıştır, provokasyondur’dan öteye gitmeyen bir hükümet tavrı var ortada. Bu da bu alanı tuzağı dönüştürmeye çalışanlara gayet güzel puslu bir hava sunuyor.

İkincisi; kamuoyunun bu konulardaki ilgisizliği; tüm toplumsal kesimlerin medyada haberlerin çıktığı günlerde konuyla ilgilenip sonrasında unutması. Adıyaman’da provokasyonun büyümesi orada yaşayanların birbirine kenetlenerek oyuna gelmemeleriyle önlendi. Ama bu toplumsal duyarlılığı ve ilgiyi bütün ülkede göremiyoruz ne yazık ki. Daha büyük sorunlar yaşanmadan; Alevilere karşı yapılan bu rahatsız ve rencide edici girişimlere tepki ve bu konudaki soruşturmaların takibi bütün toplumun ve özellikle stkların gündeminde ilk sıralarda yer almalı

Üçüncü puslu alan ise; Alevi kesimlerde Alevi açılımı sırasında oluşan beklentinin açılımın yarıda kesilmesiyle oluşan hayal kırıklığı… Bu hayal kırıklığının oluşturduğu öfke, açılım önceki süreçten bile daha vahim bir durumda. Aleviler haklı olarak, kimlikleri ve inançları konusundaki kalıcı çözümlerin, yeni anayasanın yapıldığı bu günlerde çalıştaylarla birlikte unutulup gitmemesini istiyor.

Bütün bu puslu ortamda Alevilere ve hepimize düşen sorunların çözümünün temel adımı olan anayasal sürece nüfuz edebilmek için çaba göstermek olmalı…

Emre Uslu geçtiğimiz günlerde Taraf’taki köşesinde PKK’nın yeni dönem stratejilerinde Alevi kartına oynayacağını şu şekilde dile getirmişti: “ Alevi örgütlerinin ve temsilcilerinin de bu dönemdeki tutumu önemlidir. Kürtlerle birlikte hareket etmedikleri takdirde inanç özgürlüğünü de, bunun güvencesini de kazanamayacaklarını görmüşlerdir. Dolayısıyla bu durumu görmek, onları daha fazla özgürlük ve demokrasi mücadelenin içine çekmek gerekecektir.”

Kuşkusuz Emre Uslu gibi stratejist veya komplo uzmanı değilim. Ama Adıyaman’daki evlerin işaretlenmesinin ardından incelemelerde bulunan, oradaki bürokratik sıkıntıları ve rahatlıkları yerinde gözlemlemiş biri olarak; özellikle İçişleri Bakanlığı’nın ‘çocuktur’ şeklindeki tesellileri bir kenara bırakıp soruşturmaları hızlandırmadıkça tatsız olayların önlenemeyecek provokasyonlara döneceğinden endişe ediyorum. Umarım hükümetin ve kamuoyunun ilgisi geçmişteki acı olaylar gibi durumlar yaşanmadan bu konuya evrilir.

Emine Uçak Erdoğan

www.on5yirmi5.com

Kategori . May 27 2012. Kategori Güncel, Haberler, Yazarlarımız. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilirsiniz. Geri izlemeye kapalı