Ana Sayfa » Güncel, Haberler, Konuk Yazar, Yazarlarımız » Devlet Dersinde Yok Edilen Yarınlarımız: Berkin, Uğur ve Ceylan

Devlet Dersinde Yok Edilen Yarınlarımız: Berkin, Uğur ve Ceylan

Berkin Elvan’ın 269 gün süren ADALET bekleyişi ve yaşam direnişi bu sabah saat 07.00’de sona erdi. Kaybettiğimiz sadece Berkin değildi. Kaybettiğimiz, yarınlara dair umutlarımız ve Adalet’e olan inancımızdı. “PARALEL-YOK EDİCİ” zihniyetin kurbanı olan Berkin, devlet dersinde öldürülenlerin arasına katıldı.

Berkin evinden ekmek almaya çıkmıştı. Polisin attığı gaz fişeği nedeniyle komaya girdi ve 269 gün boyunca yoğun bakımda bizlere uzaktan hüzünlü gözlerle baktı. “Benim yerim sizin yanınız değil!” der gibi. Uğur’un ve Ceylan’ın başına gelenler onun küçücük bedenini de pas geçmedi. “Çocukta olsa, kadında olsa öldürürüz!” dedi birileri. Dünyanın birçok yerindekiler için ağlayanlar, 4 parmaklarını onların acılarına feda edenler; yüreklerinde küçücük bir yer bile Berkin’e ayırmadılar.

Birileri de çıktı, “Berkin Elvan ölümsüzdür, intikamını alacağız” tarzı içi boş sloganlar attılar. Berkin Elvan ölümsüz falan değildi, ölümlüydü ve ona sorsanız bizlerin yanında kalmayı seçerdi. Bari bugüne ideoloji katmayın.  Evet, hesabını soralım. Birilerine olan intikam duygularımızı tatmin etmek için değil, yarınlarımız çalındığı  için soralım yapılanların hesabını!

Berkin’e yapılanlar bizlere Uğur Kaymaz ve Ceylan Önkol’a yapılanları hatırlatıyor.

Peki, neler yaşamıştı Kızıltepe ve Lice’de?

Uğur Kaymaz, 21 Kasım 2004 tarihinde babası Ahmet Kaymaz ile ayaklarında terlikleri ile kamyonlarına battaniye ve yastık taşımak için çıktıkları sırada polisler tarafından öldürülmüştü. 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın vücuduna 13 kurşun, babasının vücudunu da 8 kurşun isabet etmişti. Kamuoyunda baba ve oğlun öldürülmesi tepkiyle karşılanınca, polis memurlarından Mehmet K., Yaşefettin A., Seydi A. ve Salih A., hakkında Mardin Ağır Ceza Mahkemesi’nde “meşru müdafaa sınırlarını aşarak faili belli olmayacak şekilde adam öldürmek” ten 12’şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Polisler baba ve oğlun silahlı ve eylem hazırlığında olduğunu ve Uğur Kaymaz’ın yaşının büyük olduğunu iddia etti. Adli Tıp raporlarında Uğur Kaymaz’ın polislerin iddiasının tersine 12 yaşında olduğu belirtildi.  “Güvenlik” gerekçesiyle Eskişehir’de  Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanık polislerin yasal sınırları aşmadıkları gerekçesiyle beraat kararı verdi. Yargıtay 1nci Ceza Dairesi, ”Sanık polis memurlarının eyleminin meşru müdafaa sınırları içinde kaldığını, delillerinin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik bulunmadığını” belirterek beraat kararını onadı. AİHM sürecinde ise Türkiye mahkûm edildi. Mahkeme ayrıca, Türkiye’nin davacıların tümüne tazminat ödenmesine hükmetti.

Devlet, Lice’de 28 Eylül 2009’da koyun otlatırken havan mermisiyle vurulan 14 yaşındaki Ceylan Önkol’un ölüsüne dahi sahip çıkmadı.  Karakolun kapısında şipşak otopsi yapıldı. Ceylan’ın küçücük bedeni paramparça edildi. Açılan soruşturmada, şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verildi. Savcılığın soruşturma kapsamında, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ne olayla ilgili bilgi istediği yazısına, Emniyet Müdürlüğü’nün, Lice ilçesinin ”PKK’nin yoğun faaliyet gösterdiği yer” olarak göstererek, burada birçok askerin yaşamını yitirdiği yönünde hatırlatmalara yer verildi. Ölen askerlerin “diyetini” Ceylan üzerinden almak mıydı yoksa bu? “Bu kadar yoğun terör eylemlerinin meydana geldiği bir yerde cesedin ölüm ve muayene işlemlerinin en yakın “güvenli yer olan” Abalı Jandarma Karakolu’nda yapıldığı, delillerin toplandığı ve Ceylan Önkol’un olay yerinde bulunan 40 milim bomba atar mühimmatının kayıtlı olduğu ve şüphelilerin görevlerini ihmal ettiklerini müsnet suçun unsurlarının oluştuğuna dair delil bulunmadığı” yönünde bir açıklama yapıldı. Burada ilginç olan bu ifadelerle birlikte kullanılan 7 askeri personelin bu bölgede ölmüş olmasına yapılan vurguydu. Olağanüstü hal bölgesinde yaşanan “olağan ölümler” olarak kayda geçirildi.

Berkin Elvan’ı yaşamdan koparanlar 229 gün sonra ifade verdiler ve “talimat aldık ve Gaz Fişeği kullandık; ama Berkin’i biz vurmadık” diyerek işin içinden kolayca çıkabildiler. Bunlar yetmezmiş gibi birde dalga geçer gibi Emniyet savcılığa yanlış isimler verdi. Talimatlar verildi ve “Teröristler etkisiz hale getirildi”. Pozantı ve Anamur’da tecavüz edilen, işkenceye maruz bırakılan çocuklarla ülkemiz “iç tehditlerinden” arındı.

Pir u pak olduk.

Zulmümüz ARTSIN!

11 Mart 2014

Suat Şahin Koroğlu