Ana Sayfa » Basın Açıklamaları, Güncel » “Yalçın Küçük’tür ne dese yeridir” mi diyeceğiz?

“Yalçın Küçük’tür ne dese yeridir” mi diyeceğiz?

4 Ekim 2011 tarihli Aydınlık gazetesinde, bu gazetenin yazarı ve Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Yalçın Küçük’ün “Nur Baba” başlıklı bir köşe yazısı yayınlandı.

Küçük’ün yazısına ilham veren “Nur Baba”, Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı “resmi” yazarın, ilk defa 1922 yılında Akşam gazetesinde tefrika edilen, daha sonra roman olarak basılan kitabının adıdır. Romanda, sözde bir Bektaşi tekkesinde geçen “olaylar” konu edilmekte, “Nur Baba” ve Aleviler, “mum söndü” denilen alçakça iftiraya maruz bırakılmaktadırlar. Bu roman, o dönemde ve sonrasında Alevilere ve bir bütün olarak dini inanç ve bağlılıkları olan insanlarımıza yönelik yürütülen adına “çağdaşlaştırma projesi” denilen “irtica ile mücadele” kampanyasının bir parçasıdır.

Yalçın Küçük söz konusu yazısında Yakup Kadri’nin “Nur Baba”sından hareketle bir kez daha Alevileri, Bektaşileri bu alçakça iftirayla karalamaya yeltenmiş, Alevi-Bektaşi dergahlarında “grup seks” yapıldığını yazacak kadar rezilleşmiştir.

Aydınlık gazetesi, olası tepkilerden çekindiği için olsa gerek, aynı gün web sitesine koyduğu yazıyı hızla geri çekmiştir.

Daha önce bu tip alçakça tutum ve söylemler karşısında hemen harekete geçen, protesto gösterileri düzenleyen Alevi kurumları, bu yazıyı görmezden gelmiş gibi davranmaktadırlar. Söz konusu olan Aydınlık gazetesi ve Yalçın Küçük olduğu için mi? Yoksa “Yalçın Küçük’tür ne dese yeridir” diye düşünüldüğü için mi?

Yalçın Küçük ve Aydınlık gazetesinden “özür” istemenin bir anlamı olduğuna inanmıyoruz. Çünkü olay, bir süre önce şovmen, kumarbaz ve kızı yaşında genç kızlarla yaptığı evliliklerle tanınan Mehmet Ali Erbil örneğinde olduğu gibi “ağzımdan kaçtı, özür dilerim” denilerek geçiştirilecek gibi değildir. Çünkü yazı yazmak ve yayınlamak, “taammüden” gerçekleştirilen bir eylemdir.

Bu rezilliği nefretle kınıyor, savcılara alenen suç duyurusunda bulunuyoruz.

8 Ekim 2011

Cafer Solgun

Yüzleşme Derneği Başkanı

cafersolgun@gmail.com